Delta zove kooperante

Bez autora
Jun 26 2011

Po uzoru na saradnju, kakva postoji između velikih kompanija i malih proizvođača u zemljama Evropske unije, u „Delta holdingu” spremni su da nešto slično ponude svojim kooperantima u Srbiji. Podsećanja radi, još početkom godine, ova kompanija poljoprivredu je označila kao svoj strateški biznis. Kako je moderna poljoprivreda, zbog svetskih standarda, vrlo zahtevan posao, neophodne su joj, zbog novih tehnologija, i sve veća ulaganja. Oni pozivaju potencijalne kooperante na zajedničko podizanje voćnjaka i proizvodnju voća i povrća, kao i uslužni tov svinja. Sve to za poznatog kupca. Domaćim poljoprivrednim proizvođačima „Delta agrar” nudi rešenje za jedan od njihovih najvećih problema, a to je plasman proizvoda. Garantuju otkup celokupnog roda voća i povrća i utovljenih svinja. Kooperantima koji se opredele za saradnju, „Delta agrar” obezbeđuje sav repromaterijal za početak proizvodnje i tehničku podršku stručne službe. Kompletan tok proizvodnje kooperanata „Delta agrara” biće nadgledan, kako bi sve što se proizvede, bilo visokog kvaliteta i potpuno zdravstveno bezbedno.

Delta zove kooperantePo uzoru na saradnju, kakva postoji između velikih kompanija i malih proizvođača u zemljama Evropske unije, u „Delta holdingu” spremni su da nešto slično ponude svojim kooperantima u Srbiji.

Podsećanja radi, još početkom godine, ova kompanija poljoprivredu je označila kao svoj strateški biznis. Kako je moderna poljoprivreda, zbog svetskih standarda, vrlo zahtevan posao, neophodne su joj, zbog novih tehnologija, i sve veća ulaganja.

Jelena Krstović, potpredsednik „Delta Holdinga” za korporativne komunikacije, kaže da oni pozivaju potencijalne kooperante na zajedničko podizanje voćnjaka i proizvodnju voća i povrća, kao i uslužni tov svinja. Sve to za poznatog kupca.

– Domaćim poljoprivrednim proizvođačima „Delta agrar” nudi rešenje za jedan od njihovih najvećih problema, a to je plasman proizvoda. Garantujemo otkup celokupnog roda voća i povrća i utovljenih svinja. Kooperantima koji se opredele za saradnju, „Delta agrar” obezbeđuje sav repromaterijal za početak proizvodnje i tehničku podršku stručne službe. Kompletan tok proizvodnje kooperanata „Delta agrara” biće nadgledan, kako bi sve što se proizvede, bilo visokog kvaliteta i potpuno zdravstveno bezbedno – navodi Jelena Krstović.

Po njenim rečima, cilj „Delta agrara” je da za sebe veže ozbiljne proizvođače voća i povrća, koji bi, potpisivanjem ugovora o proizvodnji, unapred znali koju količinu voća i povrća treba da predaju kompaniji, kao poznatom kupcu. S druge strane, „Delta agrar” na početku proizvodnog ciklusa kreditira proizvođače, dajući im na odloženo semena, pesticide, sisteme za navodnjavanje i sve ostalo što im je potrebno, a što će oni kasnije vratiti iz roda.

Kooperanti mogu da računaju na potpisivanje ugovora o zagarantovanom otkupu roda u narednih 15 godina. Konkretno, kompanija budućim kooperantima nudi mogućnost nabavke kvalitetnih italijanskih sadnica jabuka, pod istim uslovima pod kojima ih „Delta agrar” nabavlja za svoj voćnjak u Čelarevu, kao i stubova, mreža i ostalog pratećeg materijala.

Podizanje jednog hektara najmodernijeg jabučara košta najmanje 20.000 evra po hektaru, i zato se nameće pitanje kako da neko započne tu investiciju. Da li je jedino rešenje klasični bankarski, komercijalni kredit, koji je vrlo skup, ili je „Delta” predvidela neka sredstva?

– Kooperant može započeti investiciju finansiranjem iz sopstvenih sredstava, uzimanjem kredita u poslovnoj banci, pod komercijalnim uslovima, ili dinarskih kredita, namenjenih finansiranju poljoprivredne proizvodnje uz državnu subvenciju dela kamate. Isti uslovi kreditiranja važe i za velike agrosisteme poput „Delta agrara” – kaže Krstovićeva, navodeći da se njihova pomoć kooperantima pri dobijanju kredita sastoji u izradi biznis plana, kao izuzetno važnog faktora pri uzimanju kredita. Njegova sadržina u velikoj meri određuje pozitivan ishod dobijanja zajma i u neku ruku ima karakteristike garancije.

Sličan poziv kooperantima na podizanje najmodernijeg jabučara, „Delta” je uputila još prošle godine, ali su i sami priznali da je odziv bio slab. Da li je razlog preskupa investicija?

– Zainteresovanost domaćih poljoprivrednika za kooperaciju u podizanju voćnjaka, više je nego velika, o čemu svedoče svakodnevni pozivi građana koji se interesuju za podizanje voćnjaka i broj poseta „Deltinom” voćnjaku u Čelarevu, gde zainteresovani na licu mesta mogu da se uvere u prednosti intenzivne proizvodnje jabuka. Odgovor na pitanje, zbog čega je broj podignutih voćnjaka nesrazmeran interesovanju poljoprivrednika, treba tražiti na drugoj strani, prvenstveno u činjenici da većina njih smatra da je rizično ulaziti u takvu investiciju u trenutku kada ekonomska kriza još uvek nije stvar prošlosti. To je dugoročan posao i dugoročna investicija.

Poljoprivrednici su se mnogo puta opekli, jer im otkupljivači robu nisu platili, a zbog loših ugovora i sporih sudova od naplate potraživanja su morali da dignu ruke. Praktično, svako selo u Srbiji ima neku takvu priču. Zato je garancija otkupa, i to na 15 godina, neizbežno pitanje.

– Potpisani ugovor i pozitivni zakoni Republike Srbije dovoljna su garancija da će obaveze proistekle iz ugovora biti ispunjene. Osim toga, tu su renome i ugled „Delta agrara”, kompanije koja je drugu godinu zaredom proglašena za najveću u domaćem agrobiznisu, koja primenjuje svetske standarde i modernu tehnologiju, i u skladu sa tim postiže rekordne prinose i rezultate – kaže Jelena Krstović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik